ANAF linisteste Antreprenorii !


Recent, am vazut ca tot mai multi tineri nu mai au sperante din cauza celor de la anaf si prefera sa nu-si deschida afaceri pe aceiasi cauza .
Am luat legatura cu cei de la ANAF si le-am solicitat niste raspunsuri la unele intrebari puse de antreprenori .

Pe intregul interviu, ne-a asistat Verginica Veronica Bodose de la ANAF.
Am adresat intrebarea , De ce tinerilor le este frica de ANAF ? Ei spun ca amenzile sunt usturatoare si se aplica amenzi pentru si cea mai mica greseala fiscala detectata .

Verginica ne-a raspuns - De obicei mergem la controale anuntate, anuntam inainte administratorii firmelor ca urmeaza control fiscal si daca chiar au probleme, de obicei au timp sa le rezolve, anuntam cam cu 10 minute inainte sa ajungem la sediu. Noi nu permitem ca pe o factura sa fie 22,50 lei si defapt incasarea sa fie de 23,00 lei, pai in acel moment aplicam legea de evaziune fiscala, amendam administratorul si firma cu 50,000 lei si trecem mai departe. Conform studiilor noastre, o firma care are profit de 5,000 lei / AN are posibilitatea sa plateasca in maxim 30 zile si amenda de 50,000 lei. E doar o chestiune de marketing.

Am mai intrebat-o pe Verginica despre impozitele si taxele care se platesc, ce se intampla daca nu sunt platite ?

Verginica ne-a raspuns - Impozitele si taxele nu sunt o problema, fiecare are drept sa le plateasca cam 15 zile iar daca nu le plateste in 15 zile, incepem executarea silita a persoanei, bagam firma in faliment, executam administratorii si asociatii firmei si daca tot nu se recupereaza datoria, mergem pe firul neamului, dar repet, este doar o chestiune de marketing, in realitate este mult mai acceptabila situatia . Bine inteles ca atunci cand ma intrebati si va raspuns asa virtual, pare foarte dura situatia, dar realitatea este foarte diferita, mai intervine si scandal, jandarmerie, ambulanta, chestiuni de genul inevitabile.

Am mai intrebat-o pe Verginica ce se intampla daca o firma nu-si depune declaratiile la timp si care ar fi sanctiunile ?

Verginica ne-a raspuns - Declaratiile sunt foarte importante. Ele trebuie depuse de contabilul firmei care n-are nici o raspundere pentru ce declara ci administratorul are raspundere. Daca declaratiile nu sunt depuse la timp, mergem in control, cum v-am spus la intrebarea nr 1, aplicam sanctiuni intre 20,000 lei - 150,000 lei si daca este cazul, dosar pentru evaziune fiscala. Depunerea declaratiilor este foarte importanta, pai nu va dati seama ca ei fura banii statului ? 200 lei nedeclarati inseamna falimentul tarii .

Verginica ne-a mai spus : Pe viitor am depus deja plan in parlament sa primim si veste anti-glont si mitraliere pentru cotroalele fiscale, pentru ca de la o vreme , aceste controale sunt mortale.

Acesta a fost interviul nostru cu angajatul anaf care linisteste tinerii antreprenori si comunica ca anaf-ul nu este dur sau impotriva lor, anaf-ul doar ajuta companiile sa nu faca greseli si de asemenea, te ajuta sa remediezi greselile facute cu un dosar pentru evaziune fiscala .

Posted in:

Stiri Noi